Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. blog comments powered by Disqus

Blog

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief #3

Hallo allemaal,

Het 3de kwartaal is weer half voorbij, hoog tijd voor weer een verhaal uit het hoge noorden. Ik ben bij april gebleven, dus we gaan verder met mei.

Tuinkasje


In mijn vorige nieuwsbrief had ik het over mijn toekomstige tuinkasje, nou die staat er hoor, er staan tomaatjes en paprika in en leuke sierdingetjes. Zo trots als een pauw.

IMG_4172 IMG_4529
Verder kabbelde ons leventje rustig voort en hadden we reuze zin om naar Nederland te gaan voor vakantie en iedereen weer te zien. We hadden al behoorlijk veel afspraken staan.

Vetlanda Kommun


Eerst zijn we nog met een busreis door de Vetlanda Kommun gegaan voor een dag, die dag werd ons aangeboden door de gemeente voor een goedkoop prijsje. Het was een zeer leerzame dag, veel gezien en redelijk weer. Ook is er altijd in mei een Vikingmarkt in de stad, je zag de oude ambachten en muziek en zogenaamde vechtpartijen, zoals ze vroeger met elkaar omgingen. Alhoewel, toen was het nog tam, als je ziet hoe het nu gaat in de wereld, daar wordt een mens niet vrolijk van.

IMG_4236 IMG_4258

Op reis


Eindelijk was het zover, wij vertrokken naar Nederland. De bootreis verliep rustig, de tocht door Duitsland viel tegen, veel werkzaamheden, files en we werden moe en gingen een beetje stressen, omdat we het zat waren en snel op Centerparcs wilden zijn.

Afijn, toen gebeurde het, vlakbij Rheine vroeg ik Bram (die reed) of hij een flesje water wilde pakken uit de deur. Hij kon het niet vinden en we raakten van de weg en raakten een andere auto en de vangrails links en rechts, we tolden om elkaar heen. Kortom, Bram in het ziekenhuis in Rheine en werd gelijk geopereerd, zijn milt was beschadigd en moest eruit, ik had helemaal niets.

Ik ben als een gek gaan bellen met verzekeringen en heb met de politie gepraat en het ziekenhuispersoneel en ben naar de auto gegaan, die inmiddels 20 km verder was geborgen, om alle spullen eruit te halen. Want de auto was total loss, dat kon een kind zien. Gelukkig was ook onze tegenpartij niet gewond, maar ook zijn auto was total loss.

Daarna alle afspraken afgezegd, ontzettend jammer, ik kon het toen nog niet geloven, het ging zo snel allemaal. 
Ik kon blijven in het ziekenhuis, door aardige mensen kreeg ik een zusterkamertje waar ik tegen kleine betaling kon logeren, alle lof. 
Eenmaal laat in de avond ging ik naar mijn kamertje, een nette, maar steriele zusterkamertje met 7 kratten autospullen en bagage. Onze auto was nu leeg, die werd later opgehaald om naar Zweden te worden getransporteerd.

IMG_4282 DSC07007

Gestrand in Rheine


Het ziekenhuis is een mooi oud gebouw, maar alleen als bezoeker en niet als patiënt. Op deze foto ging het nog goed met Bram, maar later bleek dat zijn stofwisseling helemaal stil lag. (dat heeft toch een aantal dagen extra ziekenhuisopname gekost). Kortom hij heeft 12 dagen in het ziekenhuis gelegen.  
Na 1 week ben ik naar Groenekan gegaan (waar mijn broer woont), daar kon ik meer dingen regelen, want met het internet was het slecht gesteld in het ziekenhuis. Uiteindelijk kwam Bram op 4 juni thuis, we bleven nog enkele daagjes in Groenekan, zodat Bram wat aan kon sterken.

IMG_4308

Terug naar huis


Op 9 juni vertrokken we met een huurauto zielsgelukkig weer naar Zweden, we verlangden terug naar ons dorpje en huisje. Dank aan alle mensen in Holland die met ons hebben meegeleefd !!
Op 10 juni kwamen we aan, diezelfde dag kregen we bezoek van onze dorpsgenoten. We kregen ook een leenauto van onze vrienden, dus we hoefden ons niet te haasten met het kopen van een nieuwe auto.

De nieuwe wagen


De weken daarna waren we druk bezig met de verzekeringen en kijken naar een nieuwe tweedehandse auto, nou dat ik gelukt hoor, hier is hij dan: 

IMG_4443 IMG_4425

Het is een Volvo XC60 met een automaat met alle snufjes erin, die wij erin wilden hebben. We kregen aardig wat terug voor onze auto, daarom konden we een wat duurdere auto aanschaffen, vooral de hoge instap is goed voor Bram.

Broodjes


We genoten met volle teugen van ons huisje en tuintje, we ontdekten dat we een frambozenstruik in onze tuin hadden, dus lekker geplukt. Gezond voor Bram, zijn herstel ging goed. Ook is er in de zomer een soort van "broodjes aan de deur service" voor 6 weken, je legt het geld buiten op je terras en ze hangen de broodjes aan de deur. (net Centerparcs, hahaha). Gelukkig kan dit nog in dit dorp. 

IMG_4506 IMG_4491

Echte vrienden en Boogschieten


Bram heeft zijn hobby boogschieten weer opgepakt, hij heeft op zolder een schietbaan gemaakt en kregen we nog mooie bloemen van onze dorpsgenoten en Erikshjälpen (waar we als vrijwilliger werken) en mooie tekeningen van kinderen van onze vrienden,  hartverwarmend.


IMG_4550 IMG_4416

BBQ


Ondertussen kwam het midzomerfeest er weer aan, gezellig gegeten bij vrienden en onze tegenover buren hebben we de volgende dag geleerd te barbecuen met een vuurstarter. Hollanders die de Zweden leren grillen, whoehahaha.Winking.

IMG_4376 IMG_4509

In de avonduren fietsten we vaak naar het water om te genieten van de prachtige zonsondergang. En we kregen een vaartocht aangeboden van vrienden. Ook veel buiten gegeten, met sla en wortelen en paprika uit eigen tuin, heerlijk !!

IMG_4556 IMG_4455

IMG_4554

65


Dan tot slot Bram zijn verjaardag, Bram is 65 jaar geworden, een mijlpaal. We besloten om dit te gaan vieren in Jönköping, een mooie stad aan de onderkant van het Vätternmeer. we boekten voor 2 nachten een kamer en hingen de toerist uit. Heerlijk gegeten en in een bruine kroeg een lekker whisky gedronken, het leek Amersfoort wel, alleen de drankprijzen waren zweeds (slik). Ook het mooie Tändstickormuseet bekeken (lucifermuseum), het was zeker de moeite waard.

IMG_4580 IMG_4578 IMG_4589


IMG_4586

Storm(pje)


Verder gelopen langs het water, helaas moesten we de boulevard afzeggen, want er stond veel wind (8), we werden daar bijna gezandstraald.

IMG_4574 IMG_4607

Met andere woorden, we hebben ons kostelijk vermaakt en we zijn aanmerkelijk aangedikt, maar dat is goed voor Bram (niet voor mij, haha) want Bram was 5 kilo afgevallen, nou zoals jullie allen weten, is Bram niet echt een van de dikste, dus hij kon bij wijze van spreken zo naast een stopnaald staan. Nu begint hij aardig op zijn gewicht te komen, top.

Dit waren onze belevenissen, tot zover, eind augustus gaan we heerlijk een week naar Öland, uitwaaien aan het strand, het kreeften feest komt er weer aan, kortom genoeg te doen. Maar dat wordt het volgende verhaal.

Tot mails en groetjes,
Bram en Ellen

Comments

Nieuwsbrief #2

Hallo allemaal,

We leven alweer in het tweede kwartaal van dit jaar, dus tijd om weer eens wat te schrijven. Hier gaat alles goed, ik begin te vertellen vanaf februari.

Ölprovning


Begin februari werden we uitgenodigd bij mensen thuis om mee te doen aan een bier proeverij. We waren met 6 personen en zaten in een kleine zeskantige stuga met in het midden een haardvuurtje, heel gezellig en erg lekker, kregen er ook een soepje bij.

Ook hebben we inmiddels in Nässjo een heerlijk Thais restaurant gevonden, daar kunnen we heel makkelijk naar toe met de trein, zodat we allebei een wijntje kunnen drinken. Alleen moeten we goed op de tijd letten, want om 19.30 gaat de laatste trein.

Vasaloppet


Wij hebben begin maart als een bijna keurige nette Zweed naar de Vasaloppet gekeken, een enorme organisatie die elk jaar wordt gehouden bij Mora. Het is een langlauftraject van 90 km.waar werkelijk duizenden mensen uit de hele wereld aan meedoen. Het wordt rechtstreeks uitgezonden, dan is het echt stil op straat.

Bezoek


Ook een gezellige paar dagen gehad met Jose, Bram zijn zuster, die wilde wel eens zien waar haar broertje woonde. Ze had geluk, want er is in die tijd net veel sneeuw gevallen.
Broer en zus in het oude stadje Eksjö. Jaja, ik hoor jullie denken, geen sneeuw ??? Nee, die kwam diezelfde nacht nog.

Het bier is klaar!


Toen, spannend, ons bier kon geproefd worden, hij smaakte heerlijk, inmiddels hebben we al een aantal mensen ook laten proeven en hij werd officieel goedgekeurd. Ben een beetje bang dat wij (vooral Bram) het druk gaan krijgen, wie weet, Bierbrouwerij Bram in Björköby Winking).

Arts


Ik heb inmiddels kennis gemaakt met mijn dokter, ik had nieuwe bloeddruk medicijnen nodig en dan moet je voor de eerste keer toch weer helemaal gekeurd worden. Hart, longen en bloed/urine testen. Afijn alles goed en heb netjes dezelfde medicijnen als in Nederland. Het gaat wel anders te werk.
Eerst moet je bellen en je persoonsnummer opgeven en je telefoonnummer, dan wordt je teruggebeld binnen een half uur. Je vertelt wat en de verpleegster bepaald of jij een dokter te zien krijgt of niet. Als het niet urgent is, kan je pas over een paar weken terecht. Dat is wel even wennen hoor, uiteraard heb je een noodnummer bij spoed.  Maar even met je dokter spreken, is er hier niet zomaar bij.
Afijn, inmiddels heb ik hem leren kennen, de eerste keer is altijd spannend, maar ben dik tevreden. Weer een ervaring erbij.

Lente?


Nu is het wachten op de lente, we hadden begin april lekker aangenaam weer, dus alles stoelen buiten en lekker op de veranda zitten, maaaaaaar na een paar dagen sloeg het weer om en werd het guur en koud. Ook nu nog terwijl Nederland lente achtig is, is de natuur hier nog kaal. Maar toch…………… begint het langzaam te ontwaken.

En we tellen de knopjes aan de bomen, maar ja, wie wilde er ook alweer in Zweden wonen ????

Tot zover nieuws uit het Noorden, tot het derde kwartaal. Hopelijk kan ik dan foto”s sturen van onze mooie groene tuin en met een beetje geluk staat ons tuinkasje er dan. Daar wordt gauw mee begonnen.

Hartelijke groetjes,
Bram en Ellen van Heusden
Comments

Nieuwsbrief #1

Hallo allemaal,

Het werd weer eens tijd om iets te schrijven. De tijd gaat hard, we wonen nu alweer 5 maanden in Zweden.

Kerst


In december doen veel Zweden aan Julbord, je kan alleen of met een groep een tafel bestellen en je kan voor een vaste prijs eten wat je wilt. Het is een groot en uitgebreid buffet. Vis, vlees, salade, koude schotel, warme schotel, veel soorten kaas en ontelbare soorten toetjes, zoals ijs en gebak en chocolade. Te veel om op te noemen. Wij hebben er 2x aan meegedaan, eentje viel precies om mijn verjaardag. Wij waren met 4 vrienden en ze hadden nog een leuk cadeautje voor mij  gekocht en bloemen, dat was een verrassing.

Julbord 20 december.

                                 
met: Rolf, Ellen,Bram,Reini,Conny en Heike.                             

Oliebollen


Kerstdagen verliepen rustig, de 1ste kerstdag waren we heerlijk eten bij Rolf en Heike. Met Oud en Nieuw hebben we traditioneel oliebollen gebakken, het was die nacht vrij rustig, alleen enkele kinderen staken siervuurwerk af, maar half een was alles stil.

We hebben enkele oliebollen uitgedeeld en dat viel wel in de smaak. Ik vrees, dat we er nu ieder jaar aan vastzitten, hihihi.

Koud


Al vrij vroeg in Januari begonnen de temperaturen te zakken, het koudst was het op een nacht met -22 degr.C. We genoten met volle teugen en hebben veel gewandeld en met de spark (een grote stoelslee) lekker door de sneeuw gebanjerd.
Ook zijn we eindelijk begonnen met bierbrouwen, Bram had alle spullen nu bij elkaar, dus geen uitstel meer. Het bier staat nu 3 weken heerlijk te gisten. Voorlopig gaat het goed, we zijn erg benieuwd.

Tandarts


Tja en verder gaat alles zijn gangetje, alle financiële rompslomp hebben we nu geregeld en zijn we toegelaten in het ziektekostensysteem in Zweden. Ik had pech, ik moest plotseling naar de tandarts, 10 jaar in Nederland niets gehad en opeens pijn. Niets gevonden op de röntgenfoto, maar wel kon hij zien aan mijn tanden dat ik veel tandenknars. Ik was het me niet bewust, maar goed, ik heb voor de nacht zo’n bitje gekregen om je tanden te beschermen. Kan ik later alvast aan een kunstgebit wennen Winking)). Afijn, hoe dan ook, het heeft geholpen.

Erikshjälpen (Kringloop)


Iedere donderdagochtend helpen we als vrijwilligers bij Erikshjälpen (Kringloop), we hebben onze vaste stekkie. Bram repareert klokken en ik controleer het speelgoed, vooral puzzels en spelletjes of ze compleet zijn. Ook maak ik knuffels en autootjes schoon. Ik voel me weer helemaal kind. Onze taal gaat vooruit, tijdens de koffie pauze kunnen we al lekker een beetje meepraten, dat voelt goed. Al zijn we er nog lang niet………..

Pubkväll


1x in de maand is er hier Pubkväll in het dorp, elke laatste vrijdag in de maand. Altijd gezellig en ondertussen kennen we al een boel mensen. Ja, we voelen ons hier thuis.

Er zijn altijd wel dingen die je blijft missen, zoals Amersfoort en ook het heerlijke chinees eten. In Zweden kan je ook wel uit eten, maar je hebt voor alles de auto nodig. De laatste bus of trein gaat om 19.30.

Eind mei gaan we voor 2 weken naar Nederland en eind augustus een weekje naar Öland. Ik heb er zin in, heerlijk vakantie. Maar eeeeerst nog genieten van de winter.

Nou, ik zou zeggen tot de volgende keer.
Comments