Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. blog comments powered by Disqus

Blog

Verhuizing

Het gaat voort

Na die ene week winter is het hier nu voornamelijk klieder(regen en storm) weer. Heel af en toe is er iets moois te zien, dat wel.
IMG_3255

Uitgeschreven


Inmiddels hebben we ons uitgeschreven uit Nederland. We zijn nu dus alleen nog ingezetenen van Zweden en in Nederland staan we geregistreerd als 'Niet Ingezetene' in het RNI.

Kerstmis


In Zweden wordt geen sinterklaas gevierd. Wel st. Lucia en dat is voornamelijk leuk voor de barne. Kerstmis is hier een heel traditionele aangelegenheid waaraan iedereen meedoet. Vanaf begin november dienen zich de eerste versieringen al aan en in de loop van december is in ieder huis elk raam voorzien van een adventskandelaar, een verlichte welteverstaan.
Ook aan de buitenkant worden de meeste huizen versierd met hele strengen lampjes. Het dorp schittert je tegemoet zo.

Donker


Waarom die Zweden dat zo doen begrijpen we nu, onze tweede winter hier, iets beter. Het is hier namelijk om 15:15 al donker want dan is de zon onder! Dat de Zweden daarom van veel licht houden is duidelijk zo.

Comments

Er is veel gebeurd!

Het stof van onze verhuizing naar Zweden begint neer te dalen. Tijd voor een nieuw bericht dus. Een wat uitgebreider bericht dit keer.

Persoonsnummer


De stoute schoenen van de vorige post hebben onze stoutste verwachtingen overtroffen! Wij een wachttijd van 5 à 6 weken ingepland. We hadden onze papieren op woensdag ingeleverd.Op vrijdag, twee dagen later, stopt de postbezorger twee brieven in onze bus. Kan haast niet, denk ik maar toch even kijken. Beide brieven van Skatteverket met onze persoonsnummers!
Met een persoonsnummer gaat er een wereld open in Zweden. Wij konden dan ook in mei onze plannen voor een nieuwe auto realiseren en nog een heleboel andere zaken waarvoor het persoonsnummer nodig is. Een Svensk ID-kort bijvoorbeeld. Ook die heb je vaker nodig dan je denkt.

Afscheid van Nederland


We gingen begin juli met een voldaan gevoel voor onze afscheids tournee terug naar Nederland. Daar bivakkeerden we weer op 't Eekhoornsnest in een tweepersoons appartement. Van die thuisbasis uit hebben we een aantal afscheids bezoeken aan de diverse familie gebracht. Alles bijeen een heel intensieve maar ook heel gezellige tijd.
In de tussentijd hebben we ook nog even onze Nederlandse auto verkocht en mijn rijbewijs verlengd voor 10 jaar. Kortom, we hebben niet stilgezeten.
Op 26 augustus gaan we op weg naar huis. Naar Zweden welteverstaan. We hebben een huurauto van Hertz met een Zweeds kenteken. Gelukje dus want nu hoeven we geen 'return fee' te betalen want wij brengen hem immers thuis.
Baldric is het er niet mee eens. Hij laat dat dan ook 12 uur lang weten? 12 uur? Jawel, 12 uur lang mauwen.

Thuis


Na deze lange rit komen we om plm 8:00u enigszins verkreukeld aan in Björköby. De rest van de dag pakken we alleen de auto nog uit, en laten Baldric z'n nieuwe stek zien. Hij is heel snel op z'n plek, gelukkig maar.
Nu kan het leven hier echt beginnen.
Op 17 september staan Herman en Suzanne voor de deur. Dat zijn niet alleen een paar heel gezellige dagen maar Herman doet ook nog een paar hele handige aanpassingen in het huis, zoals 20m2 extra zoldervloer en een wateraansluiting naar buiten voor de tuinslang om eens wat te noemen.

Verhuizing


Op 1 oktober vindt de laatste grote stap in onze emigratie plaats, de inhuizing van onze spullen die in Nederland opgeslagen stonden, waaronder 80 dozen met boeken. Om 9:00u staat Adri van Waaijenberg voor de deur met onze container. Samen met de hulptroepen, Johannes en Joke Koole-Guns, staat onze zolder binnen drie uurtjes helemaal vol met dozen, de slaapkamer met onze eigen Aupings en onze Ikea bedden weer in de verhuiswagen voor transport naar Joke en Johannes zoals afgesproken.

En nu verder


Inmiddels hebben we allebei een Zweeds mobiel nummer en vast internet plus vast telefoon-nummer. We worden al helemaal Zweeds! Nu alleen nog afwachten of Försäkringskassan ons accepteert, maar daarover zijn de berichten zeer gunstig!

Baldric


Er is één gebeurtenis waarop we zo snel niet hadden gerekend. Op 4 oktober hebben we onze Baldric moeten laten inslapen. We hebben gelukkig wel de tijd gehad om hem in een goede dierenkliniek te laten onderzoeken, maar de eindconclusie was dat we hem verdere aftakeling konden en moesten besparen door hem een waardig afscheid te gunnen. Dat was een moeilijke beslissing. Hij is wel nog vijf weken helemaal gelukkig geweest in Zweden.
Comments

In de tussentijd

Voorlopig bivakkeren we hier:
IMG_2730
Dat mag je toch nog nauwelijks 'behelpen' noemen. Luxe kampeerders zijn we nu.
Comments

Het huis is leeg!

Vreemd gevoel, een huis dat zo hol klinkt dat het niet meer 'ons huis' is.
Snel op naar Zweden dan maar.
LeegHuis
Comments

Nomaden!

Vanaf de aankomende week zijn we nomaden! Al onze spullen worden opgeslagen en dan is ons (vorige) huis leeg. We leiden dan voor korte tijd een zwervend bestaan.
Klinkt heftig, maar we hebben een prima stek gevonden om te bivakkeren.
Comments

De verhuizing nadert

Het huis wordt er niet gezelliger op, zo met de verhuizing in het vooruitzicht.

Overal dozen nu!
IMG_2576
IMG_2575

We verlangen naar de rust in Björköby.
Comments

Een nieuwe lente...

Een nieuwe lente, een nieuw geluid.


Vanaf nu zal ik weer enige discipline betrachten en deze site weer wat nieuw leven inblazen.

Onze verhuizing naar Björköby, jawel, de definitieve!, is in aantocht.
In Amersfoort klinkt het al aardig hol want er is al veel ingepakt.

We houden jullie op de hoogte (sprak hij moedig).

Comments